2025. július 11.

A Balatoni Kör idén rendhagyó módon mutatta be mintegy száz helyet felölelő kalauzát: jelképesen nyolc kikötőben vették át északi és déli parti tagjaik - Keszthelyen például a vízimentőktől, Badacsonyban a komp kapitányától, Füreden a BYC egyik legfiatalabb vitorlás versenyzőjétől, a fövenyesi strandon SUPpal érkezett, Siófokon a Bahart jegypénztárból vették át.  

Nyáron csúcsra járnak a legtrendibb balatoni helyek és a Balatoni Kör jelen lesz a kiemelt fesztivál helyszíneken idén már BalatonBor standdal is: a Veszprémfesten, illetve a Rozé, rizling, jazz fesztiválon, majd később a Paloznaki Jazz Pikniken is, ahol egy új balatoni borkoktél hivatalos bemutatására készülnek. „Minőségi helyi alapanyagból készült ételekkel, jól behűtött BalatonBorokkal, megterítettük a Balaton asztalát.  Kóstold körbe kiadványunk iránytűként segít eligazodni a széles választékban. A fiatal generáció új fogyasztási szokásaihoz is igazodva több új „terméket” tesztelünk és ezeket néhány kiemelt nyári fesztiválon már a vendégek is megkóstolhatják BalatonBor standunknál.mondta Pach Gábor, az egyesület elnöke.

A tóparti gasztronómia megújítását és a kínálat gazdagítását célzó Év strandétele versenyre július 15-ig várják a nevezéseket. (Az idei versenykiírás a nevezési feltételekkel. https://balatonikor.hu/ev-strandetele/#felhivas  ) Eredményhirdetés egy hosszabb előválogatási folyamat után a döntőbe kerülők zsűrizésével augusztus 7-én lesz. Idén is lesz újdonság a versenyben, de ezúttal nem egy étel fajtát díjaznának külön, hanem a csónak formátumot szeretnék népszerűsíteni mint jellegzetes balatoni tálalási, illetve elviteles étel formát, mivel a csónak a főételek tálalásától, szendvics formán át akár desszertig inspiráló és jellegzetesen balatoni Beach Food lehet. „A ma egyre trendibb tapas új balatoni neve lehetne csónak – nagyobb mint egy falatka vagy katona, de kisebb egy klasszikus főételnél, illetve könnyen kézbe vehető.“ mondta Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája.

A Balaton legkompaktabb gasztrokalauza

A Balatont sokféleképp lehet felfedezni, körbejárni és közben mindig keressük a megbízható helyeket. Tíz éve épp ezt a célt szolgálja a Balatoni Kör „Kóstold körbe“ kiadványa. Mintegy száz olyan borászt és vendéglátót mutatnak be, akik számára a legkiválóbb helyi alapanyagokra épülő balatoni gasztrokultúra mellett alapvető érték, hogy egymást ajánlják. Így idén sem csak a Balatoni Kör 62 tagja szerepel benne, hanem olyan minőség iránt elkötelezett tóparti vendéglátók is, akik ugyanazokat az alapértékeket vallják, összesen százan. Ebben tér el tehát a többi hasonló kiadványtól a Kóstold körbe, hogy itt a legismertebb tóparti vendéglátók egymást ajánlják.

Kedvenc tavunk értékeit egész évben megfelelően képviselni a legszebb hivatás és a Balatoni Kör tagjai számára egyben életforma is. Ez a különlegesen szép és harmonikus környezet egész évben arra kötelezi őket, hogy igyekezzenek az ide érkező vendégeket hozzá méltón fogadni. Idén ezzel a jelmondattal összegzik hitvallásukat: a Balaton a mi asztalunk.

   

Év strandétele 2025

Év strandétele felhívás

Idén tizenegyedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, Európa egyetlen Beach Food versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata.

A WEBOLDAL SÜTIKET HASZNÁL

Kérjük, engedélyezd a sütiket a jobb böngészési élmény érdekében. Ha bármilyen kérdésed van a sütikkel kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Bővebben