A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

Bírálati jelentkezés

BalatonBor szabályzat

BalatonBor szabályzatának letöltése

Jelentkezési lap online

Online kitölthető jelentkezési form

Jelentkezési lap PDF

PDF formátumú jelentkezési lap

A BALATONBOR

TÖRTÉNETE

A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett. Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

MINDENT A

BALATONBORRÓL

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

1

Uralkodó ízek

Citrusok
Zöldalma
Mandula
Mandulavirág
2

Szín / íz mértéke

Gyümölcsösség

Test

Tannin

Savasság

Alkohol

3

Szőlő és egyéb tudnivalók

100% Olaszrizling

25% Tölgyfahordós *1

75% Acéltartály *2

*1

A acéltartályos erjesztés esetén az erjedés légmentesen lezárt helyen történik. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani, amit hűtött erjesztéssel és viszonylag korai palackozással lehet támogatni.

*2

A tölgyfahordós erjesztés esetén a bor – a palackozásig bezárólag – végig találkozik az oxigénnel, ugyanis a hordó pórusain keresztül bejut a levegő, míg a víz, és az alkohol kifelé párolog. Ezzel együtt a bor koncentráltabbá, testesebbé válik, és a tölgyfa oldható összetevői, ízanyagai „beleolvadnak” a borba, ezzel adva gazdagabb aromaprofilt, és komplexitást.

4

Terület / Régió

6 Borrégió

Badacsony

Somló

Balatonfüred-Csopak

Balatonboglár

Balaton Felvidék

Zala

Misszió

„Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit kilenc év alatt a Balaton Borral elértünk, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor egy tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.”

Fiath Attila

BALATONBOR

KÉSZÍTŐK LISTÁJA

Balatonbor készítők – filter

A WEBOLDAL SÜTIKET HASZNÁL

Kérjük, engedélyezd a sütiket a jobb böngészési élmény érdekében. Ha bármilyen kérdésed van a sütikkel kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Bővebben