Egymást ajánljuk
A Balatoni Kör 2023/24-es térképmelléklettel elkészített Kóstold körbe kiadványát Vincze Péter, a Balatoni Kör elnökségi tagja mutatta be:
-Ez a hetedik kiadványunk, már küllemében is látjuk, milyen fejlődésen ment keresztül a balatoni vendéglátás. Anno egy A/5-ös, megfordítható lapon mutatkoztunk be, ebben a Kóstold körbe kiadványban már 94 vendéglátóhely, szakmai partnereink és szponzoraink kaptak helyet.
A Balatoni Kör tagjai mellett idén is szerepelnek a tagok által ajánlott helyszínek is, éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, sörfőzdék, pálinkafőzde és turisztikai attrakciók mutatkoznak be.
A kiadvány a benne szereplő helyszíneken és a Balatoni Kör rendezvényein lesz elérhető.
-Az Egymást ajánljuk szlogenünk nemcsak ezen a rendezvényen, de a megjelent kiadványban is kézzelfogható – mondta Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke. – Az 55 tagunk mellett az általuk ajánlott egységek is hisznek a közös gondolkodásban, egymás erősítésében. Évről évre nyílnak olyan helyek a Balaton körül, akik méltó helyet foglalnak el a tó körüli vendéglátásban.
Nem drága a Balaton
-Fontos kiemelni, hogy a kiadványban szereplő balatoni vendéglátóhelyek régóta tartják azt a kiszámítható, magas minőséget, ami ár/érték arányban az idei évben is kiváló.
Idén mintha a hazai inflációt leginkább a balatoni vendéglátóson akarnák számonkérni egy semmilyen átfogó statisztikával alá nem támasztott olyan előítélettel, hogy „drága a Balaton”? – folytatta Kardos Gábor.
-Mi úgy látjuk, hogy inkább az ellenkezője igaz: a Balatoni Kör tagok átlagosan 10-15 %-kal az – élelmiszer inflációhoz képest kedvezőbb árakat adnak idén, ami tehát pont nem azt jelenti, hogy drágább, hanem ennyivel kevesebb annál, amit az élelmiszer infláció indokolna.
Nem is beszélve az energia inflációról, ami sokkal nagyobb áremeléseket indokolna. Fontos lenne, hogy tényekre alapozott és valós kép jelenjen meg a félelmeket alaptalanul felerősítő vélelmek helyett.
Mégis mihez képest írják, hogy „drága a Balaton”? A budapesti sztenderekhez képest biztos nem drágább, ezért a balatoni helyek a vidéki vendéglátás érdekeit is képviselik, amikor nem adják alább sem árban, sem minőségben.
Fontos végre szakmailag hitelesen és tárgyilagosan beszélni ezekről a manapság különösen érzékeny kérdésekről: ha ugyanolyan minőségű ételt kapunk, ugyanazt a szervízt kapjuk, mint a fővárosban, adott esetben akár egy sokkal szebb környezetben, akkor annak miért kellene olcsóbbnak lenni a Balatonnál vagy bárhol vidéken?
Jóárasított strandétel
Az idei Év strandétele versenyben létrehoztunk egy jóárasított ételkategóriát, válaszként a korábban feltett kérdésekre, hogy egy strandbüfében lehet-e jó áron minőségi ételt kapni, ami ár/érték arányban megfelel az elvárásoknak.
Elismert séfként és szakértőként Wolf András az idei évben is vállalta a nevezett ételek szakmai zsűrizését, az eredményhirdetésre várhatóan augusztus 3-án kerül sor. Addig is várjuk a nevezéseket a balatonikortitkar@gmail.com címre.
A kiadvány bemutatót követő két napos rendezvény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében került megrendezésre.