Az Év Strandétele versenyen azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik balatoni strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, a cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a balatoni strandgasztronómiát.

AZ ÉV STRANDÉTELE

TÖRTÉNETE

„A Balatoni Kör által szervezett az Év strandétele verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése és a „retró” kínálat megújításával jelentősen hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt.

A balatoni Beach Food trend képviseli a legmarkánsabban itthon a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet, a globális street food receptek balatonivá tétele értékteremtő műhelymunka, melynek legkiválóbb képviselői egymást is inspirálják. Ma leginkább mégis az értékelődik fel, hogy a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönséghez eljutva és persze sokkal lazábban kínál ez a műfaj különleges gasztronómiai élményeket, kimondottan kreatív ételeket.” Kardos Gábor, ötletgazda.

1
FELHÍVÁS - Év Strandétele 2024

Felhívás

Év Strandétele 2024

Nevezési határidő

2024. július 10.

Díjazott kategóriák

az Év Strandétele

a büfé vagy bisztró kategória legjobbja

az Év felfedezettje

az Év jóárasított strandétele

az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele

az Év balatoni stranddesszertje

Az elmúlt években olyan ételek nyertek mint a Harcsa&Krumpli, a Vízikutya, Pulled Ponty, Gofcsi, Balatoni nyelves vagy akár egy koviubi leves.

Kritériumok:

· Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
· egyszerű, de kreatív, nyárias,
· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
· akár elvitelre is alkalmas,
· szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

 

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.

 

A verseny:
A Balatoni KÖR július 31-én osztja majd ki a díjat, miután július 24-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.

A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

 

Nevezés:
Július 10-ig lehet nevezni a kedvenceket info@balatonikor.hu e-mail címen!

 

Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Nevezéshez szükséges adatok:
*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.

 

Várjuk a nevezéseket!
Balatoni Kör

GYŐZTESEK

LISTÁJA

A WEBOLDAL SÜTIKET HASZNÁL

Kérjük, engedélyezd a sütiket a jobb böngészési élmény érdekében. Ha bármilyen kérdésed van a sütikkel kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Bővebben