„A Balatoni Kör által szervezett az Év strandétele verseny a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetése és a „retró” kínálat megújításával jelentősen hozzájárult, hogy a hazai gasztronómia legizgalmasabban fejlődő szegmensévé váljon a korábban sokat kritizált strandgasztronómia egy évtized leforgása alatt.
A balatoni Beach Food trend képviseli a legmarkánsabban itthon a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet, a globális street food receptek balatonivá tétele értékteremtő műhelymunka, melynek legkiválóbb képviselői egymást is inspirálják. Ma leginkább mégis az értékelődik fel, hogy a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönséghez eljutva és persze sokkal lazábban kínál ez a műfaj különleges gasztronómiai élményeket, kimondottan kreatív ételeket.” Kardos Gábor, ötletgazda.
Felhívás
Év Strandétele 2025
Nevezési határidő
2025. július 15.
Díjazott kategóriák
az Év Strandétele
a büfé vagy bisztró kategória legjobbja
az Év felfedezettje
az Év Beach Food csónakja
az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele
az Év balatoni stranddesszertje
Kritériumok:
· Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
· egyszerű, de kreatív, nyárias,
· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
· akár elvitelre is alkalmas,
· szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, így a receptet máshol is átvehetik, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, lángos, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A verseny:
A Balatoni KÖR augusztus 7-én osztja majd ki a díjat, miután július 31-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé vagy bisztró kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.
Nevezés:
Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket titkar@balatonikor.hu e-mail címen!
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben aKritériumok:
· Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
· egyszerű, de kreatív, nyárias,
· gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
· akár elvitelre is alkalmas,
· szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, így a receptet máshol is átvehetik, ezzel megújítva a strandgasztronómiát.
Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, lángos, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely.
A verseny:
A Balatoni KÖR augusztus 7-én osztja majd ki a díjat, miután július 31-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül.
A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek majd fel, hogy győztest válasszon.
A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé vagy bisztró kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.
Nevezés:
Július 15-ig lehet nevezni a kedvenceket titkar@balatonikor.hu e-mail címen!
Nemcsak bisztrók vagy büfék nevezhetik saját ételeiket, bárki nevezheti kedvencét, ez esetben azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel!
Nevezéshez szükséges adatok:
*a nevezett hely elérhetősége: cím, emailcím, kontaktszemély és telefonszáma,
*a nevezett legfeljebb két strandétel neve ételfotóval és rövid leírással:
alapanyagok, elkészítése pár szóban, az étel, illetve nevének története (ha van) és annak tömör indoklása, miért tartják ideális strandételnek.
2025-ben díjazott kategóriák:
1. a fődíj, az Év Strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év Beach Food csónakja
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele (ha lesz megfelelő)
6. az Év balatoni stranddesszertje (ha lesz megfelelő)
Sajtókapcsolat:
Kardos Gábor, az Év strandétele verseny ötletgazdája
Várjuk a nevezéseket!
Balatoni Kör
Idén tizenegyedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, Európa egyetlen Beach Food versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata.