A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

A BALATONBOR

TÖRTÉNETE

A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett. Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

MINDENT A

BALATONBORRÓL

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

1

Uralkodó ízek

Citrusok
Zöldalma
Mandula
Mandulavirág
2

Szín / íz mértéke

Gyümölcsösség

Test

Tannin

Savasság

Alkohol

3

Szőlő és egyéb tudnivalók

100% Olaszrizling

25% Tölgyfahordós *1

75% Acéltartály *2

*1

A acéltartályos erjesztés esetén az erjedés légmentesen lezárt helyen történik. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani, amit hűtött erjesztéssel és viszonylag korai palackozással lehet támogatni.

*2

A tölgyfahordós erjesztés esetén a bor – a palackozásig bezárólag – végig találkozik az oxigénnel, ugyanis a hordó pórusain keresztül bejut a levegő, míg a víz, és az alkohol kifelé párolog. Ezzel együtt a bor koncentráltabbá, testesebbé válik, és a tölgyfa oldható összetevői, ízanyagai „beleolvadnak” a borba, ezzel adva gazdagabb aromaprofilt, és komplexitást.

4

Terület / Régió

6 Borrégió

Badacsony

Somló

Balatonfüred-Csopak

Balatonboglár

Balaton Felvidék

Zala

Misszió

„Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit kilenc év alatt a Balaton Borral elértünk, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor egy tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.”

Fiath Attila

BALATONBOR

KÉSZÍTŐK LISTÁJA

Balatonbor készítők – filter

A WEBOLDAL SÜTIKET HASZNÁL

Kérjük, engedélyezd a sütiket a jobb böngészési élmény érdekében. Ha bármilyen kérdésed van a sütikkel kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Bővebben