A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett. Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.
A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.
Uralkodó ízek
Szín / íz mértéke
Gyümölcsösség
Test
Tannin
Savasság
Alkohol
Szőlő és egyéb tudnivalók
100% Olaszrizling
25% Tölgyfahordós *1
75% Acéltartály *2
A acéltartályos erjesztés esetén az erjedés légmentesen lezárt helyen történik. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani, amit hűtött erjesztéssel és viszonylag korai palackozással lehet támogatni.
A tölgyfahordós erjesztés esetén a bor – a palackozásig bezárólag – végig találkozik az oxigénnel, ugyanis a hordó pórusain keresztül bejut a levegő, míg a víz, és az alkohol kifelé párolog. Ezzel együtt a bor koncentráltabbá, testesebbé válik, és a tölgyfa oldható összetevői, ízanyagai „beleolvadnak” a borba, ezzel adva gazdagabb aromaprofilt, és komplexitást.
Terület / Régió
Badacsony
Somló
Balatonfüred-Csopak
Balatonboglár
Balaton Felvidék
Zala
Badacsonytomaj
Badacsony
*Amennyiben ön is árulja a BalatonBort és nincs itt a listában, jelentkezzen itt hogy felkerüljön oldalunkra.
Misszió
Fiath Attila
Keszthely
Kötcse
Kötcse
Szentantalfa