A BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, tartalmas balatoni bor, az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon. Joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

Bírálati jelentkezés

BalatonBor szabályzat

BalatonBor szabályzatának letöltése

Jelentkezési lap online

Online kitölthető jelentkezési form

Jelentkezési lap PDF

PDF formátumú jelentkezési lap

A BALATONBOR

TÖRTÉNETE

A BalatonBornál a borászok megértették, hogy van egy adott borstílus, mindenki arra törekszik, hogy ebben az egységes stílusban készüljön el a bora, ez nem hátrány, hanem előny. Jó BalatonBorból egyre több van, bármelyik pincészettől választjuk, ugyanazt a minőséget kapjuk minden évjáratban. Az összefogás ereje, a közös munka gyümölcse beérett. Ez a projekt valódi, organikus, alulról jövő szerveződés, fő célunk, hogy a balatoni termelők a balatoni olaszrizlingjüket, mint BalatonBort a Balaton térségében tudják értékesíteni, hogy itt a lehető legtöbb vendéglátóegységben jelen legyünk. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

MINDENT A

BALATONBORRÓL

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek.

1

Uralkodó ízek

Citrusok
Zöldalma
Mandula
Mandulavirág
2

Szín / íz mértéke

Gyümölcsösség

Test

Tannin

Savasság

Alkohol

3

Szőlő és egyéb tudnivalók

100% Olaszrizling

25% Acélhordós *1

75% Acéltartály *2

*1

A acéltartályos erjesztés esetén az erjedés légmentesen lezárt helyen történik. Ezzel az eljárással a szőlőből származó, ún. primer aromákat igyekeznek megtartani, amit hűtött erjesztéssel és viszonylag korai palackozással lehet támogatni.

*2

A tölgyfahordós erjesztés esetén a bor – a palackozásig bezárólag – végig találkozik az oxigénnel, ugyanis a hordó pórusain keresztül bejut a levegő, míg a víz, és az alkohol kifelé párolog. Ezzel együtt a bor koncentráltabbá, testesebbé válik, és a tölgyfa oldható összetevői, ízanyagai „beleolvadnak” a borba, ezzel adva gazdagabb aromaprofilt, és komplexitást.

4

Terület / Régió

6 Borrégió

Badacsony

Somló

Balatonfüred-Csopak

Balatonboglár

Balaton Felvidék

Zala

Misszió

„Az olaszrizling egy méltánytalanul lenézett szőlőfajta, de az a fejlődés, amit kilenc év alatt a Balaton Borral elértünk, bebizonyította, hogy tökéletesen tud működni. Ha megfelelő kezekben van, akkor egy tökéletes, és rendkívül népszerű bor lesz.”

Fiath Attila

BALATONBOR

KÉSZÍTŐK LISTÁJA

Balatonbor készítők – filter

Keszthely

Bezerics Borház

Kötcse

Bogáromi Borbirtok

Kötcse

Buzás Borok

Szentantalfa

Cse-Ki-Bor Pince

Balatonederics

Effendy Pince

Balatonfüred

Garamvári Szőlőbirtok

Káptalantóti

Martinus Birtok

Dörgicse

Pántlika Pincészet

Csopak

Söptei Pincészet és Vinotéka

Rizapuszta

Szabó és Fia Borpince és Fogadó

Badacsonytomaj

Szeremley Birtok

Badacsonyörs

Váli Pincészet

Óbudavár

Végh Testvérek Borálda

Év strandétele 2025

Év strandétele felhívás

Idén tizenegyedszer hirdeti meg a Balatoni KÖR az Év Strandétele versenyt, Európa egyetlen Beach Food versenyét, ami nagyban hozzájárult, hogy az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált kedvenc tópartunk gasztro kínálata.

A WEBOLDAL SÜTIKET HASZNÁL

Kérjük, engedélyezd a sütiket a jobb böngészési élmény érdekében. Ha bármilyen kérdésed van a sütikkel kapcsolatban, állunk rendelkezésedre. Bővebben