Családunk generációk óta hordozza magában a szőlő és a vendéglátás iránti elkötelezettséget és rajongását. Hisszük, hogy a jó bort és jó vendéglátást is csak szívvel lehet magas minőségben művelni. Ezt tanították nekünk szüleink, dédszüleink és ezt az örökséget hagyjuk mi is a következő generációkra.
Szüleink 1988-ban tették le az alapköveit a mai Borbarátok étteremnek az ősi birtokon, melyet még anno 1927-ben Fata István dédnagyapánk vásárolt, amikor Badacsonytomajra költözött. Dédnagyapánk olasz család utódaként ereiben és szellemében is örökölte a föld, a szőlő és a bor tiszteletét. Az emberek és a vendéglátás iránti szeretet is a dédnagyanyánktól kapott örökség. A borászatunk a mai napig az ő nevét viseli, ezzel tisztelegve tettvágya és iránymutatása előtt.
1989-ben fogadtuk első vendégeinket a mai épület pincéjében megnyíló hangulatos vendéglőben. Akkoriban a borokról édesapánk, a konyháról édesanyánk, a vendáglátásról eleinte Miklós a legidősebb testvér gondoskodott. Később minket a két fiatalabb fivért is beszippantott a családi hagyomány és idővel mi vettük át az üzletet.
Fata István dédnagyapánk 1927-ben megalapította a családi pincészetet. Az azóta eltelt közel 100 évben családi hagyománnyá vált a borászkodás.
Borászatunk a mai napig az ő nevét viseli, ezzel tisztelegve tettvágya és iránymutatása előtt. Napjainkban 7,5 hektár szőlőbirtokkal rendelkezünk. Ültetvényeink a Badacsony, Tóti és a Gulácsi hegy lejtőin helyezkednek el. Nagyrészt fehér fajtákkal foglalkozunk, de van egy kevés kékszőlőnk is.
Hisszük, hogy a jó bor elkészítéséhez az alapanyagon, technológián, szakértelmen túl szív is kell.